Mașinile fără emisii sunt acum o realitate și pe autostrăzi, în California

hidrogenAm aflat încă de acum 10 ani, pe când primele mașini fără emisii de carbon, alimentate cu hidrogen, intrau în producție de masă: aceste autoturisme sunt folosite la drumuri scurte, de preferat în interiorul orașelor.
Asta pentru că distanța parcursă cu un plin de carburant este redusă, stațiile de alimentare sunt cam rare, iar pe autostrăzi chiar nu existau deloc.
Tot în jur de 2005 exista și o dezbatere pe zona asta; oare vom conduce cu toții în 10 ani mașini care să folosească hidrogenul drept combustibil? Eh, iată că nu se întâmplă așa de repede.
Comisia pentru energie a statului California din Statele Unite promite un buget de 20 de milioane de dolari pentru construirea a 50 de stații de alimentare cu hidrogen în zone mai puțin populate, precum zonele autostrăzilor.

Alte vești pozitive din domeniu vin dinspre producătorii de automobile care măresc producția de automobile ce folosesc hidrogenul, în detrimentul celor care folosesc benzina sau motorina. În ianuarie, la salonul auto de la Detroit, Honda a anunțat un model ce va fi disponibil în 2016 în SUA și faptul că se implică în construirea de stații de alimentare. E clar că ar vrea și ei să vândă aceste modele, dar aproape nimeni nu cumpără o mașină pe care nu o poate alimenta lângă casă ori locul de muncă, așa că își pregătesc terenul.

Un alt jucător, Toyota, a anunțat anul acesta în timpul Consumer Electronic Show că renunță la 5.680 de patente legate de celulele de combustibil pe bază de hidrogen și acumulatori, ceea ce înseamnă că oricine dorește poate să folosească tehlologiile descrise în patente fără să fie dat în judecată. Toyota speră astfel ca dezvoltarea să fie mai rapidă. Personal cred că dacă nu se loveau de probleme mari pentru a avansa în dezvoltare, nu eliberau aceste patente.

Va rămâne de văzut dacă acțiunea va avea și rezultate. Să ne bucurăm pentru alții, în special din SUA, iar pentru Europa cred că Germania va porni trendul hidrogenului drept combustibil pentru flotele auto ale companiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.