Câteva ponturi pentru construirea unui site bazat pe wordpress

  Odată cu mutarea blogului pe platforma wordpress am învăţat multe. Pentru că am câţiva ani de experienţă în folosirea diverselor platforme pentru site-uri, magazine online sau bloguri, îmi permit să dau celor care sunt mai la început decât mine câteva ponturi despre organizarea construirii şi exemple de pluginuri folositoare pentru wordpress. Pluginurile exemplificate mai jos le am în prezent instalate pe toate şi putem discuta detalii pe marginea lor.

Câteva ponturi

Înainte de orice modificare, backup. La fişiere şi la baza de date, tot. Sau pe care dintre astea lucrezi. Nu răspund dacă îţi vei strica blogul urmându-mi exemplele.

Unu.  Revisions.

Când ai pornit să scrii un post mai lung şi durează ceva timp, wordpress va face autosalvări. Ori salvezi chiar tu ca ”ciornă”. Dacă la un moment dat crezi că ai terminat şi apeşi ”Publică” apoi te răzgândeşti şi adaugi conţinut şi apeşi de 7 ori ”Publică” pentru a face update la post, iese rău. WordPress salvează fiecare variantă în ceea ce se numesc ”Post Revisions”. (eu am instalat wordpress în română dar denumirea asta nu e tradusă revizii, aşa că nu o s-o  botez). Nu se vede neapărat imediat, dar îţi va umfla artificial baza de date şi astfel viteza de accesare a blogului tău poate scădea în timp.

Soluţia:
Varianta de a preîntâmpina problema.

Dacă nu te interesează conţinutul scris până acum sau nu ai scris prea mult şi nu vrei să te mai complici, soluţia este instalarea unui plugin care să se ocupe de limitarea numărului de revisions care se salvează în baza de date. Pluginul se numeşte Revision Control. După instalare poţi alege numărul de variante care doreşti să se salveze. Eu am ales 2. Şi cam asta e.

Varianta de a lua taurul de coarne.

 Dacă ai un blog cu multe posturi care fiecare au multe revisions trebuie să aplici varianta asta. Soluţia implică o căutare în baza de date şi ştergerea datelor învechite. Dacă ştii sigur că nu vei avea nevoie de textele acelea, poţi aplica soluţia. Dacă încă te mai gândeşti de-i bine sau inutil, mai bine nu o faci. Revino la pagina asta când crezi de cuviinţă.
Nu o să detaliez, dar vă spun unde să găsiţi informaţia.
1) How to delete an limit post revisions in wordpress.
2) Deleting, Limiting And Disabling Post Revisions In WordPress
   Teoretic, comanda SQL din postul 2)

DELETE a,b,c FROM wp_posts a
LEFT JOIN wp_term_relationships b ON (a.ID = b.object_id)
LEFT JOIN wp_postmeta c ON (a.ID = c.post_id)
WHERE a.post_type = 'revision'

linkuit mai sus ar trebui să rezolve treaba. Practic, mi-a fost greu în PhpMyAdmin de data asta. Nu am găsit ce trebuia. Aşa că am instalat pluginul Search and Replace care poate căuta cuvintele dorite în baza de date şi va găsi toate revisions pentru tine. Doar cele dintr-un anumit tabel, nu din toată baza de date! Vezi ce faci!

Doi. WP Smush.it

   Pluginul ăsta te ajută cu optimizarea mărimii în kb sau MB ale pozelor. Le reduce mărimea (nu dimensiunea lungime/lăţime) fără a le dăuna clarităţii. Dacă ai un blog pe care pui multe poze trebuie neapărat să îl instalezi.
Partea bună e că e capabil să te ajute inclusiv cu pozele deja folosite, din toate posturile din urmă.
Partea proastă e că trebuie să aştepţi câteva secunde în plus la fiecare poză, ea trebuind să fie trimisă pe un server, procesată şi apoi re-downloadată.
Partea bună a părţii proaste e că nu ai nevoie de el activ permanent. Îl poţi activa odată pe săptămână, îl pui să îşi facă treaba pe toate pozele (le ţine minte pe cele procesate deja), şi în 5-10 minute a terminat, îl poţi închide din nou.

Trei. jQuery lazy load plugin

Pluginul ăsta îl instalezi dacă doreşti ca pozele să se încarce pe parcurs ce vizitatorul dă scoll mai jos pe pagină. Este un plugin care amână, dacă vreţi, încărcarea pozelor până atunci când este nevoie de ele. Util dacă scrii posturi lungi, cu multe poze, la care unii vizitatori crezi ca nu vor ajunge la ele.

Patru. Artiss YouTube Embed

Îţi facilitează introducerea unui videoclip de pe youtube, trebuind să mai scrii doar ID-ul lui, nu să introduci tot codul in mod HTML. E ceva de genul [ youtube ] introduci ID aici [ /youtube ]

Cinci. Lockdown WordPress Admin

Pentru că securitatea e un lucru important pentru oricine, ar fi bine să schimbi linkul obişnuit www.blogultău.ro/wp-admin/ în www.blogultău.ro/oricedoreşti pentru a adăuga încă o piedică celor care încearcă combinaţii de user/parole. Aşa, fiind alt link, nu vor mai avea unde sa încerce atacul ”brut-force”. Poţi alege orice denumire ai visat azinoapte :).

Şase.  Mobile Smart

+ temă pentru gadgeturile mobile, telefoane/tablete.
Da, browserele telefoanelor şi tabletelor moderne se descurcă binişor cu repoziţionarea textelor şi pozelor, doar că la fiecare e diferit în funcţie de rezoluţie şi format ecran, şi nu vei avea controlul asupra ceea ce se afişează. Vei avea vizitatori care cred că eşti prost, că ai despărţit paragrafele cu trei rânduri goale în loc de unul sau că ai pus două poze suprapuse ori prea mici pentru a putea fi văzute. Cu o temă special pentru telefoane scapi de multe formatări, o poţi modifica la fel ca tema pentru PC.
Pluginul se numeşte Mobile Smart, şi după instalarea lui va trebui să alegi şi o temă.

Şapte. Alte câteva.

Următoarele pluginuri le folosesc şi voi scrie doar câte puţin despre fiecare:
Online Backup for WordPress te ajută să mai ai o plasă de siguranţă în plus, chiar dacă hostul tău are backup zilnic sau la câteva zile. Se poate configura să facă backup la baza de date zilnic sau săptămânal şi să ţi-o trimită pe email.
Apropo de host, recomand MxHost.ro, aici am eu site-urile şi magazinul online, nu m-au dezamăgit şi sunt foarte accesibili. Am vreo 2 ani deja, la ei.
Redirection l-am instalat pentru a putea face redirecţionarea tuturor linkurilor vechi şi greoaie (aveau data şi categoria în ele, am decis să renunţ, între timp).
WordPress Meta Description dacă doriţi să nu lăsaţi motoarele de căutare să-şi aleagă singure descrierea paginii ci doriţi control total asupra textului meta-descrierii.
WP No Category Base face să dispară categoria din link, dupa numelesite-ului/ să urmeze direct numele postului.
–  WP Show IDs se foloseşte în posturile cu mai multe imagini din care vrei să faci o galerie DAR FĂRĂ a include imaginea reprezentativă pentru post. Sau cea cu care ai decorat primul paragraf. Pluginul te ajută să afli ID-ul pozei pentru a o  exclude, marcând-o ca opţiune nou apărută în managerul de imagini. Cumva wordpress ar trebui modificat în zona asta, mi se pare o planificare proastă. Galeriile nu ar trebui să includă celelalte poze.

Cam atât pentru azi, cred că am scris cel mai lung post, noroc cu gerul de afară că mi-am făcut timp şi oboseala de după excavat zăpada din parcare, m-au ţinut pe scaun. Dacă aveţi întrebări referitoare la pluginurile enumerate voi încerca să vă răspund la obiect.

4 comentarii la „Câteva ponturi pentru construirea unui site bazat pe wordpress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.