Gadget

Cum să construieşti o celulă fotovoltaică / solară, acasă

  În videoclipul de mai jos este prezentată realizarea unei celule fotovoltaice pe bază de dioxid de titan şi o substanţă care se găseşte în zmeură – antocianina.

În prima fază se iau 0,5 grame dioxid de titan. Se va amesteca împreună cu picături de oţet până când pasta are consistenţă de vopsea subţire sau fluid corector lichid. Se adaugă şi un strop de detergent de vase. Acesta are rolul de a face compoziţia aderentă la sticlă.

   Acum se ia o bucată de sticlă specială, cu suprafaţă conductoare electric (oxid de indiu-staniu). Sigur nu o aveţi prin casă Laughing dar o puteţi găsi de vânzare prin minunatul internet. Utilizând un aparat de măsură setat pentru măsurarea rezistenţei găsiţi partea conductoare. Înconjuraţi sticla cu bandă izolatoare pe trei laturi, cu partea conductivă în sus. Ar trebui să rămână cam 5 mm pe fiecare parte.

   Acum, folosind o baghetă din sticlă, aplicaţi dioxidul de titan sub formă de vopsea pe partea conductoare de sticlă oxid de indiu-staniu. Lăsaţi-o apoi să se usuce natural. Îndepărtaţi după uscare banda izolatoare. Folosiţi o cârpă umedă pentru a curăţa orice exces de oxid de titaniu.

   Aşezaţi sticla, cu partea conductoare în sus, pe un reşou încălzit la mai mult de 200 grade Celsius – preferabil 500 grade. Detergentul şi oţetul vor arde şi particulele de dioxid de titan se vor coace, lipindu-se de sticlă. Totul durează aproximativ 20 de minute. În acest timp luaţi nişte zmeură proaspătă şi zdrobiţi-o. Turnaţi câteva picături de suc de zmeură pe sticla cu dioxid. Lăsaţi-o să stea câteva minute astfel încât coloranţii antocianinei se vor absorbi în dioxidul de titan.

   Turnaţi apoi cu grijă un amestec de apă şi alcool pentru a spăla bucăţile de zmeură şi alte substanţe de care nu avem nevoie. Lăsaţi totul la uscat. Luaţi apoi o altă lamelă din sticlă indiu-staniu şi treceţi partea conductoare prin flacăra unei lumânări de mai multe ori pentru a o înnegri. Ne trebuie de pe ea cenuşa pentru a cataliza transferul redox. Îndepărtaţi excesul de funingine de pe margini, la fel ca pe cealaltă lamelă.

   Acum vom produce agentul redox şi electrolit prin amestecarea a 127 mg. de cristale de iod cu 830 mg. de iodură de potasiu şi 10 ml. etilen glicol. Amestecaţi bine până când se dizolvă complet. Puneţi câteva picături pe lamela cu dioxid de titan şi apoi plasaţi peste ea lamela cu funingine. Asiguraţi-vă că puteţi accesa părţile conductoare ale celor două lamele.

   Legaţi lamelele împreună. Asta e tot. Partea pozitivă este cea acoperită de funingine iar partea negativă este cea cu dioxidul de titan. Acum sunteţi gata să experimentaţi colectarea energiei solare.

6 comentarii la „Cum să construieşti o celulă fotovoltaică / solară, acasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.