iPhone, decodat / hackuit de un tanar de 17 ani

    Hackerii din intreaga lume au avut un scop comun vara aceasta: decodarea iPhone, pentru a permite utilizatorilor sa nu foloseasca exclusiv serviciile retelei AT&T. Un baiat de numai 17 ani din New Jersey care are la activ in jur de 500 de ore de incercari (si un morman mare de cutii goale de la bauturile energizante) a pus blogul lui instructiuni detaliate despre cum sa decodezi iPhone si folosirea pe orice retea GSM.  Este o solutie ingenioasa si complet functionala, dar aveti grija. Acest hack nu este complet software, ci va va trebui si un pistol de lipit si ceva cunostinte despre electronica.

In timp ce despre Hotz se discuta cu ardoare, alte hackuri bazate complet pe software au fost descoperite. Unul din grupurile care se lauda ca a indepartat protectia AT&T a fost rugat si chiar convins de catre avocatii firmei de telefonie mobila.  Uniquephones, un serviciu care se lauda cu decodarea telefoanelor pe mai mult de 600 de retele mobile, a planificat sa vanda patchul software, online. Se pare ca tot ce trebuie sa faci e sa conectezi iPhone-ul la cablul USB, downloadezi patchul si apesi iconita „decodare„. Dar seful companiei spune ca au primit un telefon in mijlocul noptii de la avocatii AT&T, ordonandu-le sa opresca orice astfel de activitate, altfel compania va putea fi data in judecata.

O alta solutie numita iPhoneSimFree a fost anuntata deasemenea, si va incepe sa vanda un software pentru decodare iPhone. Sunt oare legale toate aceste treburi ? Tehnic, da. Actul de copyright Digital Millennium incrimineaza spargerea codurilor pentru incriptia digitala, dar cu unele exceptii. Una dintre ele este aplicata decodarii telefonului mobil. Hotz, copilul destept cu hackul hardware, nu e preocupat de legalitatea actului sau. El nu isi ofera serviciile pe bani si pasii necesari deblocarii sunt suficient de complicati.  Detectand capacitatile baiatului, un director de la compania Qualcomm i-a oferit un post de stagiar pe timpul verii. Dar Hotz are idealuri mai mari; vrea sa intre in echipa Google incepand cu vara viitoare, daca este posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.