Memoria cu schimbare de fază

O noua optiune de a pastra datele va fi in curand disponibila. Dupa cunoscutul hard-disk si noua memorie flash, memoria cu schimbare de faza (sau „phase change memory” in engleza) vine sa revolutioneze din nou piata stocarii de date si nu numai. Pentru ca este foarte rapida si non-volatila poate fi folosita atat in locul memoriei RAM a computerelor cat si ca mediu de stocare, in locul HDD-urilor.
Phase change memory
PCM foloseste un aliaj de semiconductori care poate trece foarte repede dintr-o stare cristalina, ordonata, cu rezistenta electrica mica, intr-una amorfa, cu o rezistenta electrica mare. Ambele faze sunt stabile, astfel incat memoria este non-volatila.

Materialul nou folosit este un tip de sticla capabil sa existe in 4 stari distincte, in loc de 2. Astfel, intr-o celula de memorie se poate stoca o cantitate dubla de informatie fata de pana acum, fiecare celula de memorie fiind acum echivalentul a 2 biti de informatie, in loc de unul.

Daca avem rabdare parerea mea este ca nu va mai trece mult timp si in maximum un an vom asista la producerea in masa a acestui tip de memorie, urmand a se integra in toate portabilele mici si mari, de la mp3-playere (iPod ? ) la televizoare cu recorder integrat.

Îți place? Dă mai departe!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.