Noul GPS se numeşte GLONASS şi este rusesc

Rusia a lansat pe orbita 18 sateliti pana in prezent, folositi exclusiv pentru sistemele de navigatie.

GLONASS (Global Navigation Satellite System) va putea deveni complet operational in curand.

Sistemul rusesc de navigatie prin satelit, care ofera o acuratete in scop comercial de pana la 1 metru, poate acum acoperi intreaga Rusie si 80% din glob, urmand ca acoperirea sa fie extinsa la nivelul intregii planete pana la sfarsitul anului 2009, cand reteaua va dispune de 24 de sateliti.

   Munca la GLONASS a fost inceputa in anii 1970, pe vremea Uniunii Sovietice, fiind aproape abandonata dupa prabusirea acesteia. Odata cu revenirea economiei Rusiei din ultimii ani, GLONASS a reintrat in atentia autoritatilor ruse, in dorinta de a dispune de un sistem de navigatie independent de cel al Statelor Unite, GPS, controlat de catre armata americana.

 La scurt timp dupa lansarea ultimilor sateliti din retea, Rusia a demonstrat si primele receivere duale GPS si GLONASS pentru autovehicule si a pus in vanzare primele 1000 de astfel de unitati, care s-au vandut in 20 de minute.
 Rusia este astfel prima tara care reuseste sa vina cu o alternativa la GPS, la concurenta cu China, cu al sau Compass, si Uniunea Europeana, cu mult intarziatul Galileo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.