Substanţele hidrofobe ne pot proteja hainele

   Imaginează-ţi toate accidentele cu mâncare căzută pe haine în timpul mesei. Suc de roşii de pe felia de pizza, cafea, ciocolată, suc de mure. Toate aceste accidente pot fi evitate!

   În urmă cu mulţi ani s-au descoperit şi inventat, perfecţionat, substanţele hidrofobice şi superhidrofobice. Acestea sunt definite ca mase de substanţe pe care apa le respinge. Rezultă că şi substanţele cu proprietăţi hidrofobice impregnate în ţesături sau care acoperă suprafeţe precum sticla sau metalul resping apa.

   Sunt două mari direcţii de aplicabilitate imediată în comerţul de masă. Pentru haine şi pentru automobile. Mai jos aveţi un prim videoclip care arată comportarea unui pantof la turnarea asupra lui de apă şi sirop, unul dintre cele mai lipicioase lichide disponibile.

Următorul clip este cu o frunză de Lotus, plantă de la care probabil s-a pornit cercetarea, observându-se efectul de alunecare al apei pe suprafaţa frunzei.

Ultimul clip pe care o să-l pun aici înainte de a vă da o întreagă listă de pe youtube face comparaţie între o foaie de hârtie simplă şi una tratată.

Există în comerţul online românesc substanţe pentru tratarea parbrizului.

 

Alte videoclipuri: Căutare youtube.
Definiţii şi detalii tehnice pentru documentare: Wiki .RO, Wiki .ORG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.