Foto-VideoGadget

Timelapse, un nou hobby

După achiziționarea unui Nikon D3100 în urmă cu aproape doi ani, m-a preocupat și partea de filmare de calitate. Din aproape în aproape, filmările HD și slow motion au fost ca un microb… doar că pentru utilizatorul obișnuit sculele alea costă prea de mult ca să justifice un hobby. Mă refer în special la slow motion.

O tehnică ce are efecte din aceeași clasă este și stop-motion și chiar time-lapse. Dacă stopmotion se referă la un obiect pe care îl repoziționezi între două cadre fotografiate, la timelapse obiectul se mișcă singur iar fotograful trebuie să aștepte un interval pe care îl consideră necesar pentru a înregistra următorul cadru. În ambele situații, după fotografierea acțiunii până la completare, fișierele se procesează într-un videoclip.

Am ales ca subiect pentru început norii. De câteva săptămâni am o nouă perspectivă de la geamul apartamentului, una din care lipsesc clădirile înalte pe o rază de câțiva kilometri. Am început să îndrept, deci, obiectivul spre cer.
Începutul a fost crunt, testarea multor softuri pentru fotografiere timelapse lăsându-mă dezamăgit. Din ce am testat rezultă că DSLR-urile nu reprezintă cea mai bună categorie de aparate pentru a lua fotografii pentru această operațiune. Oglinda care este în compoziția aparatelor de tip DSLR se mișcă între poze dar nu revine exact în aceeași poziție. Sunt diferențe de microni, poate, și acele diferențe fac fotografiile să pară mișcate atunci când sunt asamblate sub formă de video.

Am încercat și cu o săpunieră Canon A520. Am reușit cumva să o stric atunci când am conectat aparatul să trag primele poze.. nu se mai aprinde deloc. Sau i-a coincis sfârșitul cu această operațiune, fără legătură directă.  Știu sigur că trebuie să funcționeze, sunt exemple pe youtube destule. Și neavând oglindă cred ca situația o să fie mai stabilă.

Mai jos aveți prima mea încercare. După ce că filmulețul de doar 10 secunde (aprox 300 de poze) are o întrerupere la mijloc, i-am mai și permis Youtube să aplice corecțiile pe care le credea necesare. A ieșit o treabă de începător, vă arăt ca să știți cu ce vă confruntați, dacă încercați și voi :)

Al doilea a fost reușit, atât norii erau frumoși în ziua aia, cât și lumina. O setare la aparatul Nikon totuși nu am făcut, am lăsat timpul de expunere pe automat și astfel odată cu schimbarea luminii în cadrul general apare un flicker, unele poze fiind mai întunecate.

Apoi am început să experimentez și cu telefonul. Samsung Galaxy SII are o cameră foarte bună care trebuie exploatată. Iar ușurința cu care o aplicație dedicată videoclipurilor timelapse îți face atât pozele cât și montajul.. m-a cucerit. Rămâne de văzut dacă pot îndepărta flickerul și din acestea, cel mai probabil aplicația Timelapse ar trebui să primească un update.

Alte două videoclipuri realizate din fotografii cu Nikon D3100, ca sa nu încarc pagina, găsiți aici și aici. Ultimul are niște distorsiuni ciudate care nu știu de la ce au apărut. :(

Ajung astfel și la videoclipul uploadat chiar ieri, făcut cu telefonul cu câteva zile înainte. Timpul de filmare a fost de cam o oră și jumătate. O poză la 3 secunde. Comprimat în video cu 30 de cadre pe secundă, filmulețul a ajuns la 1 minut și 30 secunde. Subiectul contează mult pentru orice fotografie și filmuleț, iar pe acesta îl consider foarte bun. Un singur nor mare care parcă stă pe loc, dar totuși privit prin perspectiva timpului grăbit suferă modificări superbe, fierbe, se aprinde, se stinge, se micșorează și la final dispare.

Urmăriți-l în HD și în FULLSCREEN, altfel nu vă puteți bucura de detalii.

Softuri pentru pasionati:
– DIYPhotobits.com Camera Control 5.2
– GB Timelapse
– SkyStudio Pro
– Fotolapse

Pentru transformarea fisierul uriaș necomprimat care rezultă cel mai bun e pentru mine Freemake Video Converter. Am folosit la videourile de mai sus și VirtualDub, dar e mai greoi de folosit, chiar și pentru unul care știe câte ceva.. și chiar se documentează înainte de folosire.

Asta e tot ce am putut face până acum, profesioniștii oferă filmulețe la o calitate ani-lumină față de mine. Doar un exemplu, mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.