Un posibil leac permanent contra cariilor dentare

Ce lucru minunat este cercetarea… Eu sunt de părere că e unul dintre puținele lucruri caredinte diferențiază specia umană de restul speciilor.

Jose Cordova, cercetător al Universității Yale, împreună cu Erich Astudillo de la Universitatea din Chile au descoperit o moleculă, denumită KEEP 32, care poate opri dezvoltarea bacteriei Streptococcus Mutans.

Care e faza cu această bacterie? Păi să o luăm de la început. Cu toții știm că dacă mâncăm dulciuri, alimente dulci, etc. sunt mai multe șanse să se dezvolte carii pe dinții noștri. Dar nu zahărul atacă dinții. O bacterie transformă zaharurile în acid lactic. Acest acid atacă smalțul dinților. Nu e complicat, dar puțină lume știe asta. Cu o igienă dentară adecvată, periere și folosirea aței dentare de cel puțin două ori pe zi, nici alimentația bogată în zaharuri nu are impact negativ, pentru că bacteria Streptococcus Mutans nu mai are timp să se dezvolte.

Dar cum puțini au o disciplină „militară” în acest sens, stomatologii vor avea de lucru ani mulți de aici încolo. Sau… mai sperăm. KEEP 32, molecula patentată de către cei doi cercetători, urmează să intre în teste pe oameni pentru a demonstra că funcționează.  Cel mai probabil soluția va fi încorporată în pasta de dinți ori chiar în mâncare.

Să sperăm că patentul nu va fi cumpărat de către vreo companie mare, producătoare de pastă de dinți, care va prognoza scăderea vânzărilor pastei de dinți normale și astfel produsul nou să nu mai ajungă pe piață..

[English press release]   [Despre bacteria S.M.]  [Pastă de dinți cu gust de banane]

Îți place? Dă mai departe!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Un comentariu la „Un posibil leac permanent contra cariilor dentare

  • 12 septembrie 2013 la 00:05
    Permalink

    Exact ce ai spus in ultima parte a articolului se intampla cred ca de ani buni, interesele financiare primeaza, de aceea marile companii au tendinta de a nu face lucrurile exact cum trebuie si ne fac sa cheltuim cat mai multi bani. Luna asta merg la dentist, am de inlocuit o masea care in ciuda faptului ca ma spal pe dint de 3 ori pe zi si incerc sa ma protejez pe cat psoibil, s-a incapatant sa se carieze si am ales inlocuirea in schimbul unei alte plombe (prima mi-a cazut in urma cu cateva luni).

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.