Arhiva trecutului pentru site-uri

Dacă fiecare dintre noi avem pozele de când eram mici drept amintire pe veci pentru cum eram, de ce nu ar exista ceva şi pentru site-uri ?
Wayback Machine ţine evidenţa oricărui site din internet cu o vechime mai mare de 6 luni, un update făcându-se, de obicei, lunar. Nu face o poză. Indexează (ca si Google) conţinut şi poze dar din ce văd problema e că nu reţine template-ul folosit. Citeşte uşor HTML-ul simplu, cu php se cam îneacă.
Astfel am aflat că în anul 2000 (oh, ce demult ) Libertatea.ro se intitula „Cel mai important ziar din Romania” şi întregul conţinut era în pagini .pdf nu HTML. M-am mai uitat cum a fost wikipedia.org începând cu 2001 dar nu-i prea interesant, Google.com de când era în stadiu alfa! în 1998 la adresa google.stanford.edu şi ce-i interesant – chiar de la începuturi a avut butonul „I’m Feeling Lucky”.

Vă las şi pe voi să experimentaţi, poate cu propriile site-uri. Poate lăsaţi şi un comentariu spunând ce site aţi verificat, să ne aducem aminte împreună de cum era…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.