WordPress 5.1 – ce aduce nou

Pe 13 martie a sosit o nouă actualizare WordPress. Marea schimbare s-a petrecut la versiunea 5.0, cea în care editorul de text default a fost schimbat. Acum… little bits and bobs, cum zice englezul.

Cu ajutorul acestei ediții am învățat și eu ce înseamnă cuvântul letrină, pentru că editorul WordPress are acum această opțiune. Inutilă, veți spune, în era internetului. Poate. Dar o dată pe săptămână nu strică să citești un articol așezat în pagină puțin mai deosebit.

De 14 ani de când folosesc internetul pentru a crea conținut în magazine online sau bloguri m-am obișnuit cu interfața aceea, care era universală – luai o librărie de editor gen TinyMCE și o inserai în codul tău de software open-source (WordPress, Joomla, Prestashop, Open Cart). Versiunea nouă parcă e PREA ușoară/cheală… prea mult ALB în pagina de compunere.

E „ușoară” și la opțiuni, trend început de mai mult timp de WordPress. Dar să revenim la 5.1.1

5.1 se axează pe cizelare, în special prin îmbunătățirea performanței generale a editorului. În plus, această versiune deschide calea pentru un WordPress mai bun, mai rapid și mai sigur cu câteva instrumente esențiale pentru administratorii și dezvoltatorii de situri.

Pe lângă câteva reparații la găurile de securitate (sau îmbunătățiri, cum le zic ei :), WordPress 5.1 aduce notificări administratorilor de site-uri care rulează versiuni învechite de PHP.
În curând, în următoarea versiune majoră – 5.2, versiunea minimă de PHP suportată se va modifica. Tu ca administrator de blog nu prea ai legătură cu versiunea suportată de hosting, decât dacă te pricepi și îți place să fii la zi.

Când instalați pluginuri noi, funcțiile WordPress Site Health vor verifica versiunea de PHP pe care o executați. Dacă pluginul necesită o versiune care nu va funcționa cu site-ul dvs., WordPress vă va împiedica să instalați acest plugin.

Acțiunea asta va fi foarte utilă. Se vor elimina multe probleme cauzate nici de modul nici de hosting, dar de interacțiunea dintre cele două.

Info din postarea de pe blogul WordPress.

Despre PHP site health găsiți detalii aici.

Alte resurse pentru dezvoltatori

Îmbunătățirile diverse includ actualizări ale valorilor pentru constanta WP_DEBUG_LOG, constanță pentru noul fișier de configurare a testărilor în suita de testare, cârlige noi de acțiune pentru module, filtre de scurtcircuit pentru wp_unique_post_slug(), WP_User_Query și count_users(), o nouă funcție human_readable_duration, sanitarizare îmbunătățită a casetei meta pentru taxonomii, suport LIKE limitat pentru cheile meta când se folosește WP_Meta_Query, o nouă notificare „se face greșit” când se înregistrează punctele-finale REST API și multe altele!
Citește mai mult.

Preferi să rămâi cu familiarul Editor clasic?
Nici o problemă! Suportul pentru modulul Editor clasic va rămâne în WordPress până în 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.